ZIJN SHOWHYPNOTISEURS BETER DAN HYPNOTHERAPEUTEN?

Hypnose Praktijk Antwerpen Hypnose

Hoe is het mogelijk dat een showhypnotiseur iemand uit het publiek zomaar onder hypnose brengt?

Aangezien er tijdens de meeste opleidingen de nadruk gelegd wordt op progressieve ontspanning als veilige, verantwoordelijke en betrouwbare techniek tot toeleiding, en de nadrukkelijke uitleg dat niemand kan worden gehypnotiseerd als ze dit niet willen, is het zonneklaar dat veel trainers terughoudend zijn om echt de diepte van de materie van hypnose te willen bespreken.

Immers, hoe is het mogelijk dat de hypnotiseurs die te vinden zijn op het podium, en dan met name de bekendere hypnotiseurs, schijnbaar eenieder binnen enkele momenten in een diepe hypnose kunnen laten geraken?

Het is een vraag die klinische hypnotiseurs vaak ongemakelijk laten voelen, en hierdoor hebben zij de neiging niet te willen spreken over podiumhypnose… of bij zichzelf enige twijfel kunnen oproepen over de kwaliteit van hun eigen opleiding. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk werkelijk wanneer een showhypnotiseur een schijnbaar onmiddelijke en willekeurige hypnose uitvoert?

Ik doel dan op het feit dat als een showhypnotiseur daadwerkelijk iemand in een staat van diepe hypnose zou kunnen brengen, zou zeker eenieder die de ‘truuk’ zou zien en exact zou overnemen, elk willekeurig persoon naar keuze kunnen hypnotiseren… En dat is een enge gedachte, toch? Maar dat kan dus niet.

Waarom niet? Aangezien er veel meer meespeelt dan enkel het uitspreken van “slaap” door de hypnotiseur, waarbij het slachtoffer direct in een staat van niet lichamelijke activiteit zal verkeren..

Zijn showhypnotiseurs beter dan hypnotherapeuten?

Ten eerste, wanneer mensen naar een show gaan waarvoor zij ook betalen, vindt er altijd een voorgesprek plaats en andere voorbereidingen voordat mensen zouden worden gehypnotiseerd. De hypnotiseur zal een verhaal ophangen over hypnose in het algemeen en zal tevens enkele opmerkingen plaatsen waarbij hij aangeeft dat wanneer mensen denken intelligent te zijn, des te moeilijker zij te hypnotiseren zouden zijn. Maar eigenlijk werkt het juist omgekeerd.

De meer intelligentere mens zou juist gemakkelijker onder hypnose te brengen zijn. Nu, dat is nog eens een mooie suggestie die wordt uitgesproken! ‘Als je niet onder hypnose gaat, is het waarschijnlijk omdat je niet bijster intelligent bent!’ Aangezien we allemaal graag denken dat we intelligent zijn, zijn we dus eigenlijk meteen meer vatbaar voor deze hypnose!.

En dan is het natuurlijk ook nog een feit dat de mensen die een hypnose show bezoeken, hier bewust voor hebben gekozen. Ze zien de posters, hebben waarschijnlijk gelezen over de hypnotiseur of hebben hem / haar op televisie gezien. Zij weten dat deze persoon mensen in een hypnotische trance kan brengen.

Hun verwachtingen zijn direct al helder, als deze hypnotiseur zegt “slaap”, dan zullen zij niet snel in staat zijn om dit te weerstaan, gezien hij de grote hypnose-ster is en iedereen zou kunnen hypnotiseren. Zodra het publiek de deur binnenloopt, zijn zij eigenlijk al geheel voorbereid om gehypnotiseerd te worden.

En om er zeker van te zijn dat hun ‘proefkonijnen’ zullen reageren op zijn hypnose, zullen de meeste hypnotiseurs (met name degene die al geruime tijd het vak beoefenen) gebruik maken van enkele suggestibiliteitstesten. Hierbij zal bijvoorbeeld het gehele publiek gevraagd worden om hun handen tegen elkaar aan te houden en de suggestie geven dat het voor hen onmogelijk is om de handen van elkaar los te maken. Enkel degenen die op deze tests positief reageren zullen worden uitgenodigd om op het toneel plaats te nemen. Dat is dus niet echt geheel willekeurig, toch?

Echter minder gemakkelijk te verklaren zijn…

De zeer bekende hypnotiseurs die we op onze tv’s zien bijvoorbeeld, die gewoonweg in staat lijken te zijn om naar een willekeurig iemand in het publiek te lopen, een nietsvermoedend iemand, om deze hierna zonder enige voorbereiding te hypnotiseren.

Ik heb het hier dan niet over de ‘straat-hypnotiseur’ die een flitsinductie uitvoert na een kort praatje met een potentiële kandidaat, normaal gesproken krijgen zij expliciet toestemming van de betreffende persoon in dit soort situaties.

Ik heb het hier over de tv hypnotiseur waarbij het lijkt alsof hij naar een willekeurig persoon loopt en hup, de hypnose heeft plaatsgevonden en de persoon zal alles uitvoeren wat de hypnotiseur hem / haar opdraagt. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat de hypnotiseur zodanig bekend is dat de uitgekozen persoon hem herkent op een bepaald niveau en onbewust gewoonweg aanvaardt dat deze persoon alles kan opdragen wat dan ook uitgevoerd zal worden.

Maar wat gebeurt er wanneer iemand geen idee heeft wie de hypnotiseur is? In dat geval denk ik dat het een zeer bekwame persoon is die over zeer veel zelfvertrouwen beschikt die een flitsinductie kan uitvoeren door het schudden van de handen, waardoor het bewustzijn voor een moment uit balans brengt, waardoor het onderbewustzijn voor een moment openstaat voor elke suggestie.

Zolang als de hypnotiseur blijft praten en het niveau van de trance blijft verdiepen, zal de kritische factor vergrendeld blijven en zal de betreffende persoon in trance blijven.

Echter, dat gezegd hebbende, blijft het mijn mening dat in de meeste gevallen, zodra er een volstrekt onaanvaardbare suggestie gedaan zou worden, het kritische vermogen direct terug zou keren en de trance verbroken zou worden.

Om eerlijk te zijn, heb ik mij ook vaak afgevraagd hoe deze zaken die op tv worden vertoond in zijn werk gaan. Hoeveel mensen hebben zij wel niet benaderd die niet vatbaar zijn om in een trance te gaan en als makke lammeren te fungeren? Het gaat hier wel om de echte grote namen, de zeer bekwame hypnotiseurs, dus het zal niet zo vaak misgaan, maar zullen zij deze missers op tv vertonen? Ik denk het niet!

Kose Isa – C.Ht

Waarom Hypnose Praktijk?