WAARDEVOLLE TIPS VOOR HYPNOTHERAPEUTEN

Hypnose Praktijk Antwerpen Ontspanning

HET BELANG VAN HYPNOTISCHE OVERTUIGERS

Met enige regelmaat krijgen we e-mails van mensen die bij een hypnotherapeut zijn geweest of die zelfs nog in behandeling zijn bij een hypnotherapeut. Dit zijn mensen die zich bedot voelen of die het gevoel hebben dat het niet werkt. Ze voelen zich dus niet in hypnose.

Dit is niet goed. Dit is helemaal niet goed.

Hypnose heeft niet altijd een bepaald gevoel. Vooral wanneer je cliënten voor het eerst hypnose beleven hebben ze geen referentiegevoel. Jij als therapeut moet ze dus overtuigen dat ze in hypnose zijn. Dit is zo belangrijk: het vormt het verschil tussen succes en falen. Geef je cliënt met andere woorden een reden om te geloven dat ze gaan veranderen.

Als je cliënt het idee krijgt dat ze zich enkel wat ontspant, werkt dat funest. Laat ze dus echt iets beleven dat hen zal overtuigen dat ze écht in hypnose zijn in plaats van enkel wat te ontspannen.

Als je een goede opleiding hebt genoten heb je waarschijnlijk meerdere overtuigers geleerd: manieren om je cliënten te overtuigen dat ze in hypnose zijn.

Eén van de overtuigers die ik vaak gebruik is de zwevende arm: geef het onderbewustzijn de suggestie dat een van de armen lichter begint te worden waardoor het helemaal vanzelf, zonder dat je cliënt iets bewust hoeft te doen, de arm begint te zweven. Wanneer de arm omhoog komt vraag ik: ‘wat denk je, doe je dit zelf of is het je onderbewustzijn?’ het antwoord luidt dan meestal: ‘ik doe niets, het is mijn onderbewustzijn’ waarop ik dan antwoord: ‘besef je dat je in een mooie staat van hypnose bent, dat je onderbewustzijn de suggesties accepteert – ook al ben je nog perfect alert, ook al hoor je nog alles om je heen?

Vanaf dit punt kan ik verder met een gerust hart want mijn cliënte is nu volledig overtuigd dat ze in hypnose is en dat de rest ook zal werken.

Als professionele hypnotherapeut ben jij dit zowel aan jezelf als aan je cliënte verschuldigd, geef hen een onvergetelijke hypnose-ervaring en geef jezelf echt voor de volle 100%. Want de resultaten zullen alleen zo goed zijn als jouw inzet in de sessie. Laat je cliënten de kracht van hypnose zien, want zij verdienen het.

Kom uit de sleur en wees enthousiast!

BOOST JE HYPNOSE SESSIES

In de privacy van onze hypnose-sessies zijn velen van ons in een professionele sleur geraakt.We kunnen goede opleidingen hebben gehad die ons veel hulpmiddelen gaven om ons werk te doen, maar we gebruiken deze hulpmiddelen niet meer of zijn ze vergeten. We lijken gebruik te maken van dezelfde inductie, dezelfde verdiepende techniek, hetzelfde patroon en onze resultaten zijn niet meer zo goed als het ooit was.

Na het voltooien van onze hypnose opleiding waren de meesten van ons enthousiast over het starten van ons werk. We voelden ons alsof er niets was wat we niet konden doen. We hadden een vurig vertrouwen in onze ziel en we straalden dat uit naar elke cliënt die we zagen en we behaalden grote successen.

Als cliënten pijn hadden in onze aanwezigheid leken ze te weten dat het goed zou komen. We gaven die positieve energie door aan elke cliënt. Maar na een tijdje begonnen dingen te veranderen. Op de een of andere manier begonnen we ons vertrouwen te verliezen. We begonnen aan onze mogelijkheden te twijfelen. Het percentage mislukkingen begon te stijgen. Wat was er mis? We zijn in een sleur terecht gekomen! We verloren onze positieve energie. De angst om een onsuccesvolle sessie te hebben begon te groeien.

Waarom gebeurde dit? Wat kan er gedaan worden om opnieuw ons enthousiasme en positieve mentale houding terug te krijgen? Laten we eens kijken naar de mogelijke factoren die hiertoe bijdragen.

HET VOORGESPREK

Kijk terug naar je training. Je hebt geleerd dat het voorgesprek het belangrijkste deel van de hypnose-sessie is. We weten nu dat er in principe niets bestaat als een goed of slechte cliënt. We weten dat cliënten hypnose accepteren in relatie met de angst die ze hebben!

Als je cliënten niet snel of diep genoeg in trance gaan zoals vroeger ben jij misschien veranderd of heb je je voorgesprek (intake) ingekort?

Heb je belangrijke informatie weggelaten die elke slepende angst of misverstand zou hebben verwijderd? Ben je lui geworden? Ben je te vriendelijk geworden met je cliënten en ben je je professionele houding verloren? Ben je niet langer professioneel gekleed? Zie je er te nonchalant uit? Heb je in gesprekken met cliënten een zelfverzekerde houding?

Het is in je eigen voordeel om dit soort zaken regelmatig te beoordelen en de nodige correcties aan te brengen.

DE INDUCTIE

Hier liggen de uitdagingen om cliënten op een werkbaar niveau te krijgen voor het begin van de trance. Gebruik je slechts één type inductie voor al je cliënten?

Helaas leren sommige trainingen je slechts één methode van trance-inductie: de progressieve relaxatie-methode. Deze inductie is prima voor sommige mensen maar vele anderen zullen hier niet goed genoeg op reageren om het noodzakelijke niveau van trance te krijgen voor een succesvolle sessie.

Omdat er geen test voor het bereiken van hypnose is ingebouwd in deze inductie, heeft de hypnotiseur geen idee op welk niveau van hypnose hij bij de cliënt heeft bereikt bij voltooiing van de hypnotische inductie.

Aan de andere kant heb je misschien veel krachtige inducties tijdens je training geleerd. Toen je ze leerde maakten ze je enthousiast en je had ook het gevoel dat je iedereen kon hypnotiseren. Maar om wat voor reden dan ook gebruik je deze inducties niet meer en je bent teruggekeerd naar het gebruik van alleen progressieve ontspanningsmethodes. Waarom? Het is veilig! Het daagt je niet uit! Het neemt je angst weg!

Cliënten zien eruit alsof ze gehypnotiseerd zijn. Helaas, met deze inductie denken niet veel mensen dat ze gehypnotiseerd waren. Een diep niveau van trance is misschien niet bereikt en je resultaat zou eronder kunnen lijden. Oke, dit kun je corrigeren. Als alles wat je geleerd hebt de prm (progressieve relaxatie methode) is, ga dan op zoek naar iemand die je de vele inducties die beschikbaar zijn kan leren.

Leer hoe je de juiste inductie kunt afstemmen op de persoonlijkheid van je cliënten. Als je veel verschillende inducties in je trainingen hebt geleerd, stof ze af en begin ze te gebruiken bij je cliënten. Dwing jezelf om uit je comfortzone te komen door gebruik te maken van andere inducties en kijk hoe je enthousiasme begint terug te keren!

TESTEN VAN DE HYPNOTISCHE DIEPTE

Oke, wees eerlijk tegen jezelf. Test je je cliënten op diepte na het inductie-proces? Of, kijk je naar de cliënt en zeg je tegen jezelf: ‘Hij ziet er goed ontspannen uit dus ik zal beginnen met het lezen van wat geklets.’

Vergeet niet, dat een ontspannen persoon niet persé een gehypnotiseerd persoon is. De cliënt kan gewoon ontspannen zijn dus moet je een aantal testen doen. Ik weet het. In de privacy van je sessie-ruimte kan diepte testen een ongemakkelijk vooruitzicht zijn.

Het is makkelijk om te denken dat als de cliënt de test niet doorstaat hij naar je zal kijken alsof je een incompetent hypnotiseur bent. Je moet uit je comfortzone komen en je cliënten testen. Testen is de belangrijkste factor in het elimineren van de ‘Ik denk niet dat ik gehypnotiseerd was-syndroom.’ Veel inducties hebben vermomde testen in zich.

De test is eigenlijk een deel van de inductie en de cliënt weet niet dat hij wordt getest. De Elman-inductie is waarschijnlijk de beste in het hebben van een vermomde ingebouwde testtechniek. Het met succes testen van je cliënten geeft hen én jou het vertrouwen van een veelbelovende succesvolle sessie.

DE THERAPIE

Je hebt veel verschillende transformationele hulpmiddelen geleerd tijdens je training. Elk van deze hulpmiddelen zijn effectief in toepasselijke situaties. Sommige hulpmiddelen kunnen directe suggestie, regressie, abreactie, ISE-ontdekking, parts-therapy en meer omvatten.

Gebruik je nog steeds deze spannende uitdagende hulpmiddelen of ben je teruggekeerd naar alleen het geven van directe suggesties voor al je cliënten? Als je gewoon directe suggestie gebruikt, gebruik je de krachtige wet van compounding om die suggesties zo krachtig en duurzaam te maken als ze kunnen worden?

Stof die krachtige ontdekking en transformationele technieken af die je instructeurs je geleerd hebben en begin ze opnieuw te gebruiken! Natuurlijk is het meer werk. Natuurlijk zijn ze uitdagend.

Natuurlijk moet je hiervoor nadenken en werken in ongemakkelijk gebieden, maar ze zijn de krachtige en spannende hulpmiddelen die je nodig hebt om te gebruiken, die jouw cliënten de echte en blijvende verandering zullen geven.

Wanneer je weer ziet hoe snel deze interventies je cliënten transformeren, komt dat oorspronkelijke gevoel van positieve energie enthousiasme terug.

SAMENVATTING VAN DE SESSIE

Nadat alle werkzaamheden zijn voltooid en terwijl de cliënt nog in diepe trance is, is dit een goed moment om de sessie samen te vatten. Het is tijd om je cliënt in die situaties te plaatsen waardoor hij eerder op een negatieve manier reageerde en toon hem dat hij nu rustig is en op zijn gemak.

Bijvoorbeeld, als je cliënt kwam om een fobie te verwijderen, plaats hem dan in een mentale situatie die de fobieaanval zou hebben veroorzaakt door te zeggen: ‘Probeer de angst te vinden. Doe je best en ontdek hoe harder je probeert om de angst te vinden hoe rustiger je wordt.’

Dit zal je cliënt echt overtuigen en laten zien dat zijn probleem echt verdwenen is, dat hij terug vrij is.

BEËINDIGING VAN DE TRANCE

Dit wordt vaak over het hoofd gezien maar is een zeer belangrijk onderdeel van een succesvolle sessie. Als je een optelling (1-5) gebruikt om je cliënt weer terug te halen, gebruik dan tussen elk nummer, samengestelde suggesties en affirmaties van hun succes.

Spreek deze suggesties met emotie uit, zodat ze doordringen tot in het diepste deel van het onderbewustzijn van de cliënten om zijn geloof in zijn succes verder te versterken. Maak je cliënt enthousiast! Wees zelf enthousiast!

HET NA-HYPNOTISCH GESPREK

Een ander vaak vergeten onderdeel van een succesvolle sessie. Denk terug aan je basisopleiding toen je eerste instructeur het belang hiervan uitlegde. Vergeet niet dat na het terugkomen van je cliënt en zijn ogen zijn geopend hij nog steeds in een supersuggestieve toestand is gedurende 30-90 seconden.

Eens te meer een niet te missen kans om een direct suggestie te gebruiken in een sommatie-formaat om het feit dat je cliënt het succes heeft bereikt te binden en naar je toe kwam om dit te bereiken. Nogmaals, geef deze suggesties met een zekere mate van emotie aan hen om de diepe penetratie van de concepten te garanderen. Emotie = taal van het onderbewustzijn.

Door terug naar de basis te gaan van wat je hebt geleerd zul je nieuwe energie opdoen. Ga en doe opnieuw de dingen die je enthousiast maken net als toen je startte met dit werk. Je bent een lid van het mooiste, meest opwindende transformationele beroep ter wereld. Weinig mensen hebben de vaardigheden om te doen wat jij doet.

Weinig mensen hebben de mogelijkheid die jij hebt: om mensen positief te transformeren in enkele sessies. Kom uit die sleur! Stof de oude vaardigheden die je hebt geleerd af. Leer nieuwe vaardigheden die je weer enthousiast maken. Je kunt de kracht en het enthousiasme weer voelen die komt bij elke succesvolle sessie. Wordt enthousiast. Blijf enthousiast en je kunt dit het beste, het meest succesvolle professionele jaar van je carrière maken.

Kose Isa – C.Ht

Waarom Hypnose Praktijk?