IS VERANDERING MOGELIJK IN SLECHTS EEN MIRAKELSESSIE?

Hypnose Praktijk Antwerpen Eerste Sessie

Voordat ik die vraag ga beantwoorden zal ik in het kort nog eens even het verschil uitleggen tussen hypnose en hypnotherapie:

Is 1 hypnose sessie genoeg voor een diepgaande verandering?

Wanneer men alleen hypnose gebruikt om een probleemgedrag of –gevoel op te lossen zegt men in feite tegen het onderbewustzijn: ‘tot nu toe was je bang voor spinnen maar nu is dat niet meer goed, vanaf nu zul je niet meer bang zijn voor spinnen. Sterker nog, je vindt ze schattig vanaf nu’. En het onderbewustzijn accepteert de suggestie en het maakt het tot je realiteit. Simpel. Showhypnose werkt ook op deze manier. Dit is hoe hypnose echt werkt.

Maar…

Voor deze soort van hypnose moet de cliënt(e) wel een zeer grote aanleg hebben voor hypnose. De cliënt(e) moet met andere woorden minimaal in somnambulisme zijn en het liefst in een volledig somnambulisme: de hypnotische toestand waarin het onderbewustzijn alle suggesties, hoe absurd en belachelijk ze ook zouden klinken, direct tot je waarheid maakt zonder aarzeling en zonder weerstand. Denk bijvoorbeeld aan showhypnose: ‘je eet geen citroen, je eet een lekkere zoete en sappige sinaasappel’.

Het slechte nieuws is: niet iedereen kan deze soort van hypnotische diepte tijdens de eerste sessie bereiken (en sommigen zelfs niet in de tweede sessie) en ze bereiken slechts een middelmatige diepte van hypnose tijdens de eerste sessie waar je nog steeds veranderingen kunt aanbrengen in het onderbewustzijn… maar de veranderingen zijn verre van miraculeus!

Dus als je zegt:’vanaf nu zijn spinnen schattig voor je’ zal het onderbewustzijn denken: ‘dat denk ik niet’.

Dieper in hypnose gaan kun je vergelijken met iemand die smoorverliefd wordt op een oplichtster op het internet. Je logische redeneringsvermogen is dan ook grotendeels uitgeschakeld en je stelt je geen vragen wanneer ze grote sommen geld vragen om wat voor reden dan ook: je doet het gewoon. Dieper in hypnose zijn is vergelijkbaar met smoorverliefd zijn. Het onderbewustzijn doet gewoon wat er aan haar gevraagd wordt zonder vragen te stellen. Maar zoals ik al zei: niet iedereen bereikt deze diepte tijdens de eerste sessie en dus zijn ze eigenlijk niet geschikt voor de één sessie mirakels.

Hypnotherapie

Het goede nieuws is: als iemand niet supersuggestief is en dus geen supergrote aanleg heeft voor zeer diepe vormen van hypnose biedt hypnotherapie hulp: het vinden van de oorzaak van het probleem in hypnose en deze oplossen om het onderbewustzijn daarna terug te herprogrammeren met het nieuwe positieve gedrag – dit zorgt voor blijvende resultaten in twee tot vier sessies naargelang het probleem. Zelden is er meer dan vier sessies nodig wanneer hypnotherapie op de juiste manier wordt gebruikt.

Onlangs kwam een cliënte op mijn spreekuur die na twaalf (!) sessies bij een vrouwelijke collega-hypnotiseur geen enkele verandering had opgemerkt ten opzichte van haar depressie. Ze had een zeer grote aanleg voor hypnose en na de eerste sessie had ze al een zeer grote verlichting bereikt – ze was gewoon aan het stralen na de sessie. Ik begreep dan ook totaal niet hoe mijn collega haar niet in hypnose kreeg, want als ze echt gehypnotiseerd was geweest is het onmogelijk dat er geen verandering kwam in haar situatie.
Maar hoe dan ook, de meeste hypnotherapeuten werken nog steeds met ontspanning in plaats van hypnose (lees: Ontspanning is geen hypnose). Ik zal haar nog twee keer zien en ik heb er alle vertrouwen in dat ze volledig zal herstellen op de tweede of laatste sessie. Dit heeft dan weer te maken met de onder andere de kennis en kunde van een hypnotiseur als ook de vorm van hypnose die er wordt gebruikt.

Mirakelsessies niet voor iedereen dus?

Dat klopt. Helaas zijn één sessie mirakels niet voor iedereen weggelegd. Hypnotherapie is dan ook aanbevolen voor dit soort cliënten.

Ik gebruik echte hypnose in mijn praktijk te Hemiksem en ik test altijd of mijn cliënten echt in hypnose zijn in tegenstelling tot ontspanning. Een test gebeurt met een overtuiger: iets dat je overtuigt dat er effectief hypnose plaatsvindt. Bijvoorbeeld met een suggestie een arm of been zo zwaar maken dat je het onmogelijk omhoog kan tillen. Een voet met een suggestie plakken aan de grond waardoor je het gewoon niet meer van de grond krijgt. Of een arm die vanzelf begint te zweven zonder dat je daar ook maar iets aan doet. Een hypnotische fenomeen geeft de cliënte én de hypnotiseur het nodige vertrouwen om verder te gaan met een sessie die ook resultaten zal opleveren.

Conclusie: een sessie mirakels zijn mogelijk maar lang niet voor iedereen.

Kose Isa – C.Ht

Waarom Hypnose Praktijk?