IS HYPNOSE ENKEL PLACEBO?

Hypnose Praktijk Placebo

Laten we eerst bekijken wat ‘placebo effect’ betekent.

Wikipedia zegt:

“Het placebo-effect is het positief effect dat te zien is bij het toedienen van een niet actieve stof.
Het placebo-effect wordt naar men aanneemt veroorzaakt door het vertrouwen, het geloof, de hoop en de verwachting die ontstaat door:

1) de behandelaar
2) het geconsulteerd worden voor een klacht
3) de daaropvolgende behandeling.”

Placebo effect is dus het toedienen van een niet actieve medicatie (bv suikerpil) aan iemand die – let op – VERWACHT EN HOOPT – dat het zal werken.

M.a.w. je geeft een suikerpil aan iemand die hoofdpijn heeft en je zegt : dit is de meest krachtige pijnstiller ter wereld. Als die persoon een goede reden heeft om jou te geloven (bv je bent een dokter) is de kans groot dat die suikerpil de pijn zal stillen. Nogmaals, omdat de persoon gelooft en verwacht dat het werkt.

Waarom hypnose geen placebo is

Simpelweg omdat het weinig te maken heeft met verwachting en hopen – wat twee vereisten zijn om van het placebo effect te kunnen spreken!

Ik ben de tel kwijt van cliënten die ik ontvang die sceptisch waren tegenover hypnose en me dit vertelden voor de sessie. Ze verwachtten dus helemaal geen hypnose, laat staan dat ze baat gingen hebben bij de sessie en gingen afvallen of stoppen met het probleemgedrag.

Bijna allemaal gingen ze tóch heel diep in hypnose en bereikten ze hun doel. Er moet uiteraard wel een bereidheid zijn om in hypnose te willen gaan. Als er geïnteresseerden zijn wil ik dit graag bewijzen, dat je niet persé moet “verwachten en hopen” dat het werkt, wat dus wél een vereiste is bij placebo.

Dit bewijst dat hypnose geen placebo is, omdat je niet moet verwachten en hopen dat het werkt – net als bij mijn sceptische cliënten. In feite, veel collega hypnotherapeuten zullen akkoord gaan dat sceptici veel sneller baat hebben bij hypnose dan zogezegd de ‘believers’.

Bron

“Hypnose is meer dan enkel placebo”
Dr Peter Naish, president of the RSM’s hypnosis section, and Dr Clare Gerada.
Link naar bron : http://news.bbc.co.uk/today/hi/today/newsid_9505000/9505458.stm

“Gebaseerd op deze resultaten kunnen we besluiten dat de analgetische effect van hypnose op acute pijn meer dan placebo effect is”
Journal of European Psychology Students, Vol. 3, 2012
Link naar studie : http://jeps.efpsa.org/article/download/jeps.at/48

Kose Isa – C.Ht

Waarom Hypnose Praktijk?