EEN HYPNOTISEUR: WAT IS DAT VOOR IETS?

Na het lezen van dit artikel weet je wat een hypnotiseur doet, hoe hypnose werkt en wat je moet doen om zelf een hypnotiseur te worden.

Ben je hier omdat je graag een afspraak wenst bij een hypnotiseur?

Ons netwerk telt tientallen professionele hypnotiseurs. Dit zijn mensen die hun vak met erg veel zorg en passie uitvoeren.

Contacteer één van onze hypnotiseurs en maak een afspraak.

Ben je hier om meer te weten te komen over een hypnotiseur?
Lees dan vooral verder…

WAT DOET EEN HYPNOTISEUR?

Een hypnotiseur gebruikt hypnose om mensen onder hypnose te brengen. Een hypnotiseur kan je ook “hypnotherapeut” noemen. Maar wat is dan het verschil? Voor we daar dieper op in gaan, wil ik je graag eerst wat meer uitleg geven over de hypnose zelf.

WAT IS HYPNOSE?

Hypnose is een manier om je brein te herprogrammeren. Onze gewoontes, ons gedrag, alles wat ons maakt tot wie we zijn; dit is allemaal netjes opgeslagen in ons brein.

Van angsten, verslavingen tot overtuigingen: het zit in de gigantische computer tussen onze oren.

Hypnose is een manier om toegang te krijgen tot die supercomputer. Zo kan een hypnotiseur deze mentale programma’s vervangen door andere nuttigere gewoonten en gedragingen.

HET KLOPT: EEN HYPNOTISEUR KAN JE LATEN KWAKEN ALS EEN EEND ?

Maar hij kan je ook laten afvallen of stoppen met roken. Uiteraard kan dit alleen als jij ervoor open staat.

Hij kan je dus niet zomaar onder zijn controle brengen en je bankkaart leegmaken terwijl jij onder diepe hypnose bent.

Hypnose is dus een staat van bewustzijn waar je nieuwe gewoontes kan aanleren en oude gewoontes kan afleren, op een versnelde manier.

Je kan de wondere wereld van hypnose enkel toetreden als je dit toestaat aan jezelf. Je dient hiervoor open te staan, jezelf durven te laten gaan en simpelweg de instructies op te volgen van de hypnotiseur.

HYPNOSE & HYPNOTHERAPIE: DE EEN IS DE ANDER NIET

Hierover bestaat veel verwarring: wat is nu het verschil tussen die twee?

Hypnose is een manier om iemand onder hypnose te krijgen. Hypnotherapie is wat je daarna doet.

Voorbeeld: je auto doet raar en je brengt hem naar je garagist. Hij doet de motorkap open en doet verscheidene dingen om jouw auto terug in orde te brengen.

Hypnose is het openen van je motorkap, hypnotherapie is wat je therapeut daarna doet om het probleem te verhelpen. Hypnotherapie is dus alle therapie die je onder hypnose uitvoert.

Simpel toch?

KAN JE ZOMAAR IEDEREEN ONDER HYPNOSE BRENGEN?

Veel mensen verwarren een hypnotiseur met een tovenaar. Je kan helaas niet iedereen onder diepe hypnose brengen.

In het artikel van Dr. David Spiegel op de website van Stanford University legt hij uit waarom sommige mensen niet hypnotiseerbaar zijn.

Het goede nieuws; meer dan 95% van de bevolking is ontvankelijk genoeg voor hypnose!

Deze grafiek maakt een en ander duidelijk:

DIEP, DIEPER, DIEPST… WAT BEDOELT DE HYPNOTISEUR ALS HIJ ‘GA DIEPER’ ZEGT?

Hypnose kan je in feite – net als slaap – onderverdelen in verschillende dieptes of stadia.

Hoe dieper je onder hypnose gaat, hoe meer je jezelf openstelt voor de positieve suggesties van de hypnotiseur, en hoe beter het werkt!

Je krijgt dan positieve hypnotische suggesties zoals “je bent een niet-roker, je hebt geen zin meer in sigaretten” of “je hebt totaal geen zin meer in snoep” – naargelang waarvoor je de hypnotiseur contacteert.

Bij diepe hypnose zal je de beste resultaten verkrijgen toch zijn hypnotherapeuten het over eens dat zelfs bij een lichte vorm van hypnose de gewenste resultaten kunnen bereikt worden.

M.a.w. als je een lichte vorm van hypnose kan bereiken, kan je al genieten van de positieve suggesties van je hypnotiseur.

Hoewel er verschillende manieren zijn die de diepte stadia van hypnose uitleggen, vind ik de uitleg van dr Stanley Swierzewski op de website van Health Communities het beste;

De drie stadia van hypnose zijn:

– Lichte hypnose (Hypnoidal)
– Medium hypnose (Cataleptic)
– Diepe hypnose (Somnambulistic)

De meeste mensen kunnen reeds op de eerste sessie een werkbare vorm van hypnose bereiken waardoor je reeds na de eerste sessie al positieve veranderingen opmerkt.

ZIJN ER NADELEN VERBONDEN AAN HYPNOSE?

Sommige mensen ervaren volgende zaken na een hypnose sessie.

Lichte hoofdpijn
Lichte slaperigheid
Lichte duizeligheid
Dit komt niet bij iedereen voor en is meestal van zeer korte duur. De lichte duizeligheid verdwijnt vanzelf na de sessie. Je kan dus perfect zelf met de auto terug naar huis rijden.

LANGSGAAN BIJ DE HYPNOTISEUR; WAT JE KAN VERWACHTEN

Wanneer je ervoor kiest om gehypnotiseerd te worden zal je afspraak zowat op dezelfde manier verlopen als bij een reguliere therapeut of psycholoog.

Je komt aan in zijn bureau, zet je rustig neer en de hypnotiseur vraagt je waarmee hij je kan helpen.

Hij neemt notities die tijdens de eigenlijke hypnose sessie nuttig zijn.

Daarna legt hij uit hoe hypnose werkt. De hypnotiseur legt je uit dat hypnose geen slaap is en dat je steeds de controle behoudt. Daarna brengt hij je onder hypnose.

De video hieronder maakt een en ander duidelijk:

HOE VOELT HYPNOSE AAN?

Therapeut Vera Peiffer legt in haar boek dat verkrijgbaar is bij Google Bookstore; ‘De principes van hypnotherapie’ zeer helder uit hoe hypnose aanvoelt:

Het is zoals wanneer je uit het raam kijkt en afdwaalt in je eigen gedachten. Of wanneer je een interessant boek leest en je er zo erg in verdiept dat je je niet meer gewaar bent van je omgeving.

Je weet wat er gebeurt maar je laat het toch gebeuren. Je weet dat je met een boek in je hand zit te lezen en toch sta je jezelf toe om af te dwalen in het verhaal.

Dat is zo ongeveer hoe hypnose aanvoelt.

KAN EEN HYPNOTISEUR MIJN PROBLEEM IN 1 SESSIE OPLOSSEN?

Deze vraag werd eerder al op onze website beantwoordt. Het korte antwoord is: neen. Niet iedereen kan in één sessie geholpen worden. De meeste mensen hebben twee tot drie sessies nodig, afhankelijk van het probleem.

Hoeveel sessies er -bij benadering- per probleem nodig zijn kan je lezen op de desbetreffende pagina:

hypnotiseur hoeveel sessies

Voor een langere antwoord met meer detail, kun je het volledige artikel op onze website lezen; ‘is verandering mogelijk in slechts 1 sessie’ ?

KAN IEDEREEN HYPNOTISEUR WORDEN?

Aangezien we ook hypnose opleidingen organiseren krijgen we deze vraag met enige regelmaat.
En het antwoord is JA en NEE. En dat is de waarheid.

Het antwoord is ‘ja’ omdat onze docenten jou alles over hypnose kunnen aanleren. Hoe je suggestibiliteitstesten moet uitvoeren, hoe je hypnose inducties uitvoert, hoe je als hypnotiseur een succesvol praktijk uitbouwt enz..

Je leert hoe je hypnose verdiept en dit ook effectief uittest op je cliënt, zodat je zeker bent dat je cliënt de nodige diepte heeft bereikt.

Maar het antwoord is ook ‘nee’ omdat sommige dingen moeilijk te leren zijn. Zoals intuïtie, doorzettingsvermogen, en ‘out of the box’ denken.

Dit zijn zaken die je leert door te ‘doen’.
Door zaken die je leert tijdens je opleiding ook effectief toe te passen.

HOE ZIET EEN TYPISCHE WERKDAG UIT VOOR EEN HYPNOTISEUR?

Veel hypnotiseurs in ons netwerk zijn ook echt voltijds hypnotiseur. Meeste van ons zijn getrouwd (of samenwonend) en hebben kinderen.

Een typische werkdag van een hypnotiseur begint dan ook meestal rond 09:30u. Hij komt iets vroeger aan om nog wat koffie of thee te zetten. Het is immers niet erg professioneel als je als therapeut je cliënten laat wachten (al gebeurt het soms dat een hypnose sessie iets langer duurt dan normaal, waardoor de volgende cliënt iets langer moet wachten).

Een typische sessie duurt tussen de 60 tot 90 minuten. Tussen elke cliënte lassen de meesten onder ons een korte pauze in van een kwartier tot een half uur. Een sessie waar je constant moet praten kan dan ook lichamelijk en mentaal erg uitputtend zijn voor een hypnotiseur.

Een hypnotiseur is iemand die steeds met mensen in contact is. Je moet sociaal zijn, doorzettingsvermogen én een ‘ik kan je helpen’ attitude hebben.

Naargelang de planning en drukte voert de hypnotiseur zijn sessies voor die dag uit.

Op het einde van een werkdag ben je als hypnotiseur dan ook mentaal en lichamelijk uitgeput.

GERELATEERDE VRAGEN

Bieden jullie een vorm van garantie aan?
Omdat we deze vraag zeer vaak krijgen, hebben we deze vraag in detail beantwoord. Lees hier onze garantieclausule over hypnose.

Worden de sessies terugbetaald door de ziekteverzekering?
Helaas wordt hypnose momenteel nog niet terugbetaald door de ziekenkas.

Zal ik al mijn geheimen vertellen?
Dit is zeker niet het geval. Hypnose is geen waarheidsserum. Als mensen het willen kunnen ze onder hypnose nog altijd liegen.

Hoe kies ik de meest geschikte hypnotiseur?
De meest geschikte hypnotiseur is eentje waar jij je goed bij voelt. We raden je aan om af te gaan op je gevoel. Kijk eens naar de hypnotiseurs in ons team.

Hoe maak ik een afspraak bij een hypnotiseur?
Je kan makkelijk een afspraak maken bij één van onze hypnotiseurs.

Raadpleeg onze hypnotiseurs en gebruik het online afspraken systeem om je afspraken vast te leggen.

Waarom Hypnose Praktijk?

Keurmerken

Scroll Up